Τετραετής αποκλεισμός για τον Σένκεβιτς λόγω ντόπινγκ

Τετραετής αποκλεισμός για τον Σένκεβιτς λόγω ντόπινγκ

 Αγγελική Βύζικα

  |  09.08.2020 | 14:35

Στον Ολεξάντρ Σένκεβιτς  επιβλήθηκε τετραετής αποκλεισμός καθώς βρέθηκε θετικός, πέρυσι, σε απαγορευμένη ουσία. Μετά από έλεγχο του Εθνικού Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ της Ουκρανίας, στη διάρκεια αγώνων, που διεξήχθησαν στις 15 Ιουνίου 2019, στο δείγμα του βρέθηκε η απαγορευμένη ουσία μελδόνιο, που είναι φάρμακο για τoυς πάσχοντες από στηθάγχη και έμφραγμα. Το μελδόνιο σχεδιάστηκε αρχικά […]

Στον Ολεξάντρ Σένκεβιτς  επιβλήθηκε τετραετής αποκλεισμός καθώς βρέθηκε θετικός, πέρυσι, σε απαγορευμένη ουσία. Μετά από έλεγχο του Εθνικού Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ της Ουκρανίας, στη διάρκεια αγώνων, που διεξήχθησαν στις 15 Ιουνίου 2019, στο δείγμα του βρέθηκε η απαγορευμένη ουσία μελδόνιο, που είναι φάρμακο για τoυς πάσχοντες από στηθάγχη και έμφραγμα.

Το μελδόνιο σχεδιάστηκε αρχικά στη Σοβιετική Ένωση για χρήση σε ζώα και έκτοτε χρησιμοποιείται για άτομα με στεφανιαία νόσο. Λέγεται ότι ενισχύει την αντοχή. Στον Σένκεβιτς έχει επιβληθεί αποκλεισμός, από τις 22 Οκτωβρίου 2019 έως τις 21 Οκτωβρίου 2023.

Ο Ουκρανός αγωνίστηκε στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Canoe Sprint International της ICF του 2019, τερματίζοντας στην 7η θέση, στο K2 200μ. ανδρών. Ο 31χρονος τερμάτισε επίσης 6ος στον τελικό Β των 200μ. ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ICF Canoe Sprint 2018. Κατετάγη επίσης 7ος  και 8ος, αντίστοιχα, στους τελικούς Β των διοργανώσεων του 2014 και 2013 του πρωταθλήματος.

Το μελδόνιο έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ, από την 1η Ιανουαρίου 2016. Σχεδόν 500 υποθέσεις ντόπινγκ με το συγκεκριμένο φάρμακο καταγράφηκαν κατά το υπόλοιπο του 2016, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίδας σταρ του τένις Μαρίας Σαράποβα.

Πολλοί αθλητές ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν πως το φάρμακο θεωρείται απαγορευμένο. Υπήρξε επίσης συζήτηση σχετικά με το πόσο παραμένει η ουσία, στο σώμα ενός αθλητή, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι είχαν σταματήσει να το παίρνουν πριν από την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου.

 

 

 

Παναθηναϊκός ποδόσφαιρο