tipobet bets10

ΓΕΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Αρχικά το Κάνοε το χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής για τη μετακίνηση στις λίμνες και τα ποτάμια από όπου προκύπτει και η ονομασία Καναδικό Κάνοε και κατασκευάζονταν από κορμούς δέντρων. Τα Καγιάκ τα χρησιμοποιούσαν οι Εσκιμώοι της Γροιλανδίας τα οποία αρχικά ήταν από δέρματα. Η χρήση των σκαφών και στις δύο περιπτώσεις σκοπό είχε τη μετακίνηση εμπορευμάτων και την ανεύρεση τροφής.

Αγωνιστικά το κάνοε είναι σκάφος όπου ο αθλητής είναι γονατιστός πάνω σε ειδικό μαξιλαράκι. Χρησιμοποιεί κουπί με μία κουτάλα, το οποίο είναι ανάλογο με το ύψος του και κωπηλατεί μόνο από τη μία πλευρά. Το Κάνοε δεν έχει πηδάλιο, η πορεία κρατιέται με το κουπί.

Ο συμβολισμός που διεθνώς χρησιμοποιείται για το Κάνοε είναι το C (Canoe). Υπάρχουν οι εξής τύποι σκαφών: Μονοθέσιο Κάνοε (C1), διθέσιο Κάνοε (C2), τετραθέσιο Κάνοε (C4) (μόνο στο Σπρίντ).

Το καγιάκ είναι σκάφος όπου ο αθλητής είναι καθιστός. Χρησιμοποιεί κουπί διπλής κουτάλας το οποίο είναι ανάλογο με το ύψος του και κωπηλατεί από τις δύο πλευρές. Στα σκάφη Σπρίντ χρησιμοποιείται πηδάλιο με το οποίο ο αθλητής κατευθύνει το σκάφος με το πόδι του.

O συμβολισμός που διεθνώς χρησιμοποιείται για το Καγιάκ είναι το Κ (Kayak).

Ο βασικός εξοπλισμός και στα δύο αθλήματα είναι σκάφος, κουπί, ποδιά. Στο Σλάλομ οι αθλητές φορούν κράνη και σωσίβια.

Το 1865 ο Σκοτσέζος John MacGregor ξεκινώντας μια κρουαζιέρα στις λίμνες και τα ποτάμια με ένα κάνοε το οποίο ονόμασε “ROB ROY” γίνεται ο εμπνευστής του αθλήματος. Βρίσκοντας πολλούς υποστηριχτές το άθλημα αναπτύσσεται και εξελίσσεται καταλήγοντας τον Ιούνιο του 1924 να παρουσιάζεται ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Tαυτόχρονα δημιουργείται και η πρώτη Διεθνής Ομοσπονδία με την ονομασία “Inernationalla Representantskapet for Kanot-Idrott” (IRK).

Το 1933 διοργανώνεται το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ήρεμων Νερών στη Πράγα ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1934. Η πρώτη επίσημη πρεμιέρα του Κάνοε-Καγιάκ Flatwater γίνεται το 1936 στην 11η Ολυμπιάδα στο Βερολίνο με τη συμμετοχή μόνο στις κατηγορίες ανδρών ενώ το 1946 γίνεται και η είσοδος των γυναικείων κατηγοριών. Την ίδια χρονιά έχουμε και τη μετονομασία της IRK σε ICF “International Canoe Federation”.

Το Κάνοε-Καγιάκ Σπρίντ είναι ένα αγώνισμα ταχύτητας, δύναμης και αντοχής πολύ συναρπαστικό στο οποίο οι αθλητές/τριες συναγωνίζονται σώμα με σώμα σε φυσικούς υδάτινους στίβους ήρεμων νερών (λίμνες-θάλασσες) ή τεχνητούς.

Το Κάνοε-Καγιάκ Σλάλομ ενώ κάνει τα πρώτα του βήματα το 1932 στην Ελβετία το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου καθυστερεί την ανάπτυξή του. Ξαναεμφανίζεται στο προσκήνιο το 1949 με τη διοργάνωση του 1ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σλάλομ στη Γενεύη. Για πρώτη φορά εντάσσεται στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα το 1972. Μετά από μία 20ετή απουσία από το επίσημο Ολυμπιακό πρόγραμμα επανεμφανίζεται στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992 στο τεχνητό στίβο του La seu d’ Urgell και από τότε καθιερώνεται ως Ολυμπιακό Άθλημα.

Το Κάνοε-Καγιάκ Σλάλομ είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες φυσικές (ποτάμια) ή τεχνητές. Σκοπός ενός αγώνα Σλάλομ είναι το γρήγορο πέρασμα ενός ορμητικού άγριου ποταμού μίας διαδρομής που καθορίζεται από πόρτες, χωρίς λάθη, στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Σήμερα (2015) η Διεθνής Ομοσπονδία απαρτίζεται από 162 μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ. Στην Ελλάδα τα πρώτα σκάφη έφτασαν το 1983-84 στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών με την Βουλγαρία και την Πολωνία. Το 1986 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενέταξε το άθλημα στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων (ΕΚΟΦΝΣ). Το 1991 στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων, η Ελλάδα διοργάνωσε το κάνοε-καγιάκ στη λίμνη των Ιωαννίνων. Η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ (ΕΟΚΚ) ιδρύθηκε το 1998 και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε και την προβολή του κάνοε-καγιάκ σλάλομ. Η εξέλιξη του αθλήματος είναι θεαματική. Το άθλημα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς ενώ δεν λείπουν και οι διακρίσεις.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνευ μας εκπροσώπησαν με επιτυχία ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης που έφυγε πρόωρα από τη ζωή και ο Χρήστος Τσακμάκης ενώ στην Αθήνα το 2004 στην πλέον πολυπληθή αποστολη, αγωνίστηκαν στο κάνοε-καγιάκ σλάλομ οι Μαρία Φερεκίδη, Τσακμάκης και Αλέξανδρος Δημητρίου και στο κάνοε-καγιάκ σπριντ οι Αθηνά-Θεοδώρα Αλεξοπούλου, Κιλιγκαρίδης, Απόστολος Παπανδρέου.

Εκτός των Ολυμπιακών κατηγοριών (κάνοε σλάλομ, κάνοε σπριντ) επίσημες κατηγοριές είναι το κάνοε-καγιάκ Αγρίων Νερών, το Μαραθώνιο Κάνοε-Καγιάκ, το Καγιάκ Πόλο, το Freestyle Kayak, το Ωκεάνιο Καγιάκ και το Dragon Boat.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ